Siste nytt:
Carl Berner skal bli ny Les mer
Europarådets plass fornyet Les mer
Olav Selvaags plass:
Framtidig plass på nye Tjuvholmen Les mer
Rundkjøringa ved Bislett får snart et navn! Les mer

Hvordan vurdere en plass?

Litt om plassprosjektet.


for plasselskere!  

 
Plasser i Oslo
Alle Oslos plasser etter terningkast:
              
 
Finn din plass på listen under:
Advokat Dehlis plass
Agnes Thorsens plass
Alexander Kiellands plass
Amaldus Nilsens plass
Amtmann Furus plass' plass
Arbeidersamfunnets plass
Arkitekt Rivertz' plass
Arne Garborgs plass
Arne Gjestis plass
Arno Bergs plass
Arvid Storsveens plass
Bankplassen
Bjørnstjerne Bjørnsons plass
Brynjulf Bulls plass
Bülow-Hanssens plass
Carl Berners plass
CJ Hambros plass
Damplassen
Darre Jensens plass
Dronning Ingrids plass
Eidsvolls plass
Einar Gerhardsens plass
Einar Tambarskjelves plass
Enerhaugs plass
Europarådets plass
Falck Ytters plass
Festningsplassen
Fridtjof Nansens plass
Frogner plass
Grev Wedels plass
Halfdan Kjerulfs plass
Halvor Blinderns plass
Hans Nielsens Hauges plass
Harald Hårdrådes plass
Hegermanns plass
Helga Helgesens plass
Holbergs plass
Høyenhalls plass
Høyesteretts plass
Haarklous plass
Inger Hagerups plass
Jarl Nordsteins plass
Johan Nygaardsvolds plass
Johan Svendsens plass
Johan Sverdrups plass
Johan Trohne Holsts plass
Johanne Dybwads plass
John Collets plass
Knud Knutsens plass
Kommandør TI Øgrims plass
Kristian Fredriks plass
Kristian Ottosens plass
Kronprinsesse Märthas plass
Kåre Røddes plass
Lena Hiorths plass
Lindemanns plass
Lisa Kristoffersens plass
Martinus Lørdahls plass
Margrethe Munthes plass
Mons Søviks plass
Nordahl Rolfsens plass
Nordraaks plass
Olaf Ryes plass
Olav Kyrres plass
Oskar Braatens plass
Paulus plass
Peder Ankers plass
Prinsessens plass
Professor Aschehougs plass
Ragnar Kalheimes Plass
Rathkes Plass
Riddervolds plass
Rodes plass
Rudolf Nilsens Plass
Rådhusplassen
St. Halvards plass
St. Olavs plass
Schous plass
Sehestedts plass
Sjølyst plass
Slottsplassen
Sofies plass
Solli plass
Sonja Henies plass
Sophus Bugges plass
Stortings plass
Sverre Enevolds plass
Sverres plass
Sverre Refstads plass
7. juniplassen
Sæveruds plass
Sørlies plass
Th. Kittelsens plass
Thomas Heftyes plass
Thorbjørn Egners plass
Trygve Lies plass
Ulf Thorshaugs plass
Universitetsplassen
Valkyries plass
Wessels plass
W. A. Wexels plass
Zahlkasserer Schafts plass
Øysteins plassRagnar Kalheims plass
For tiden er dette en maskinoppstillingsplass ved Aker brygge. Uverdig.


W. A. Wexels plass
Utenfor Oslo Komunale Kontorbedrift ligger en inngjerda parkeringsplass for de ansatte. Like utenfor gjerdet ligger et trafikert veikryss. En av disse to stedene (eller begge?) er plassen til ære for W. A. Wexel. Her må kommunen feie for egen dør.

Arkitekt Rivertz' plass
Krysset Uelands gate - Ring 2. Skolehagene makter ikke å lyse opp gjennom eksosen.


Darre Jensens plass
Få mennesker vet at Tåsenkrysset er en plass. La oss holde det sånn! (Ikke si noe til Darre Jensen!) Det eneste positive tidligere var lyskryssreguleringen om natten. Nå er tempoet lavere og støyen mindre, men trafikken dominerer fortsatt plassen helt.


Dronning Ingrids plass
En liten gressplen ved Lille Tøyen sykehjem. Ubrukelig til det meste. Utenfor sykehjemmet ligger en flott plass som hadde fortjent navnet.


Einar Tambarskjelves plass
Pussig nok ligger ikke denne plassen utenfor Dælenenga idrettsplass/ Grüner olympiastadion (Erik), der statuen av helten står, men i et lite trafikkert kryss et pilskudd (uten veik bue) unna. Ut over returbokser og et vakkert tuntre er det ikke mye å ofre livet for her.


Enerhaugs plass
En av storhetene - tidligere. Plassen er trengt bort av det enorme nybygget nederst i Smedgata, og er nå bare en sprekk mellom to hus.


Halvor Blinderns plass
En parkeringsplass på Blindern. Eneste lysglimt er en flott alle mellom geologi og ZEB. En slags minnestein er vanskelig å få øye på og umulig å tyde. Dette er faktisk Halvor Blinderens gravstøtte. Halvor var i siste halvdel av 1700-tallet eieren av Nedre Blindern gård (senere Vestre Aker prestegård), og den første som i større stil dyrket poteter i Norge.


Høyenhalls plass
På toppen av åsen ligger den, godt beskyttet av en labyrint av småveier. En grusplass mellom noen eneboliger brukes til parkering. Her er du ikke velkommen.


Inger Hagerups plass
De med god fantasi kan prøve å forestille seg hva Inger synes om å få oppkalt en snuplass i enden av en blindvei på Haugerud etter seg. Vi andre kan jo nyte en blomsterfager midtrabatt hvis vi skulle være på disse kanter.


Johan Sverdrups plass
En vanskelig definerbar del av et grøntområde ved Vogts gate og Ring 2. Domineres fullstendig av en falleferdig gård og bed med visne busker.


Johan Trohne Holsts plass
Grunnleggeren av Freia har fått sin plass ved hovedporten. Kunstverket her er verdt et besøk. Plassen er forøvrig ikke en plass, men en veistump.


Kristian Ottosens plass
En av Kringsjå-plassene. Den skaper luft mellom blokkkene, men mangler ellers det meste


Lisa Kristoffersens plass
Rundkjøringa ved bussgarasjen på Bjølsen. En kjedelig plass på alle måter. Bygningene rundt er nylig pusset opp, men ingen har hatt omsorg for plassen.


Prinsessens plass
Parkeringsplass på Akershus festning. Fin til å være P-plass.


Professor Aschehougs plass
Utrolig mye presset sammen på svært lite plass. Taxi, kiosk, benker, trær, butikker og trikk. Ikke sted du spiser matpakka, på grunn av trafikken. De siste årene har plassen forfalt til total nedverdigelse. Bortsett fra kiosken er det få av plassens mange fasiliteter som frister til bruk.


Zahlkasserer Schafts plass
Merkelig formet (P-)plass ved Schafteløkken på Frogner. Utover solid navneprofilering og flotte Schafteløkken er det lite å glede seg over.


Sonja Henies plass
Plassen mellom Plaza og Spektrum er venteplass for drosjer, og passer best til det.


St. Halvards plass
Først og fremst en trikkeholdeplass i Gamlebyen. Ryktene sier at det fantes skomakere under jorden her før i tiden. En plass med potensiale i forbindelse med opprustingen av Middelalderbyen.


Advokat Dehlis plass
Rundkjøringen ved Bjølsen skole. En svær steinstøtte levner ingen tvil om at Ole Dehli kooperativiserte landet vårt. Plusspoeng for advokatkontoret og ny brosteinslegging i rundkjøringen.


Agnes Thorsens plass
Lysthus og minnestein over våre falne kom til i forbindelse med frigjøringsjubileet. Fra før har plassen foran Nordstrand videregående lekeapparater og benker fra velforeningen. Problemet er at Agnes Thorsen ikke er ofret så mye som et skilt.


Arbeidersamfunnets plass
Arbeidersammfunnet ruver over plassen og trekker det arkitektoniske tyngdepunktet bort fra Ibsenringen. De som ferdes her er kanskje ikke så opptatt av at de er arbeidere, men mer fokusert på korteste vei til nærmeste kafé. Fontenen er en kuriositet, og minner oss om at nedlagte Torgata bad er rett over gaten.


Arne Gjestis plass
Få vet at denne åpningen bak Gråbeinsletta er blitt en plass. Noen flere er kanskje informert om Arne Gjestis forretningsvirksomhet og sosiale og kulturelle engasjement på Sagene. Men å ta det for gitt at alle i Oslo kjenner Arne Gjestis navn er kanskje en smule optimistisk. Vi savner informasjon og flere fasiliteter på plassen. Stort pluss for uteserveringen som dessverre skjemmes av trafikkstøyen.


Bjørnstjerne Bjørnsons plass
På Marienlyst har NRK plassert steinrøysa nedi bakken, en grøntmalt benk i parken og en byste av Erik Bye. Alt dette gjør navnet Bjørnstjerne Bjørnson en smule malplassert.


Brynjulf Bulls plass
Eksisterer fortsatt denne plassen? Ingen skilt opplyser lenger om plassens navn. Flott beliggenhet og stilfulle, nyrestaurerte Vestbanen er det eneste som redder denne plassen. Romfølelesen mangler totalt! Før het den forøvrig Vestbaneplassen.


Carl Berners plass
Nok en plass der trafikk og butikker dominerer. Noen har likevel forsøkt seg med litt historie: Høyt opp på en vegg, bak en markise, henger et lite blått skilt som forteller hvem Berner var.


CJ Hambros plass
Forgården til det nye tinghuset. Noen spede forsøk på å live opp med blomster og fine lyktestolper hindrer ikke plassen i å være grå og ganske kjedelig.


Europarådets plass
Denne plassen, som ligger ved t-banenedgangen til sentralbanestasjonen, er også blitt utsatt for Hovedstadsaksjonens (og private investorers) oppussingstrang. Resultatet er nedslående. Plassen gir et mindre rotete inntrykk, men den er også blitt sjelløs og kald. Flere trær, og den bebudete grønne lunden, vil antakelig bedre trivselen her, men foreløpig er dette en plass man haster over mens man lurer på hvorfor statuen av Fru Fortuna ligner en europamester i rytmisk sportsgymnastikk.


Hans Nielsens Hauges plass
Ligger i gata med samme navn, på Sandaker. En typisk Osloplass: Avkuttede hjørner på husene skaper en liten lunge rundt veien. I hestekjerrenes tid var det sikkert hyggelig å sitte her og se på livet. Ingen legger sjela si i å holde beplantning og benker ved like.


Helga Helgesens plass
Nederst i Åkebergveien ligger en stor brosteinsbelagt plass med utsikt mot en mindre sjarmerende del av Grønlandsleiret. Plassen er utstyr med benker, en fontene (som spruter mye) og et vakkert tre. Brosteinene er vakkert lagt, men er det noen i kommunen som vedlikeholder den?


Holbergs plass
På benkene ved trikkeholdeplassen har mange av byens løse fugler hatt sine Jeppe-oppvåkninger. Et stort og flott tuntre fyller mye av rommet, som det er lite nok av fra før. Plassen er først og fremst en liten servicestasjon, med spisesteder, hotell, forsikringsselskaper og døgnåpen storkiosk.


Høyesteretts plass
Gatestubben fra Akersgata til Grubbegata ligger klemt mellom staselige finansdepartementet (tenk om regjeringspalasset hadde blitt ferdig, med dette som en fløy!) og det nyoppussede høyesterettsbygget - og har ved en blunder blitt til en plass. Her er det mye potensiale, men gata MÅ stenges for trafikk. Gled deg til trærne blir store!


Jarl Nordsteins plass
En av Kringsjå-plassene. Det som redder karakteren, er først og fremst funksjonaliteten og den vakre naturen i bakgrunnen. Dette er ikke et sted man setter seg ned.


John Collets plass
Trikkesløyfa ved Ullevål hageby. En stor og åpen plass som domineres av trikk og buss. Stort pluss for Ragnar Frischs auditorium, stort minus at Radionette-reklamen er fjernet.


Knud Knutsens plass
Taxiholdeplassen ved St. Hanshaugen er en servicestasjon med telefoner og kiosk. Grøntanleggene på St. Hanshaugen trekker deg raskt bort fra plassen.


Kommandør TI Øgrims plass
Bortgjemt bak Frelsesarmeens hovedkvarter i Ullevålsveien ligger en snuplass. Her er det plantet busker og satt ut benker, til minne om kommandøren som ledet arbeidet med å bygge opp hovedkontoret. Plassen i seg selv er enkelt stilfull, men plasseringen i bakgården trekker langt ned. Pluss likevel for fastmontert juletreholder.


Kristian Fredriks plass
Plassen strekker seg langs sjøsiden av Østbanehallen og er preget av en svær fontene som sørger for å gjøre alle forbipasserende våte når det blåser. Det kan være riktig trivlig her en vakker solskinnsdag hvis man er døv eller upåvirket av trafikkstøy. Denne plassen er mest kjent ved sitt kjælenavn "Plata"; nå fri for farlige fyrer.


Lena Hiorths plass
En bitte liten snuplass i et koselig strøk på Helsfyr. Her burde barna spilt ball og hoppet paradis, men ikke er det flatt og ikke er det plass. Brukes til å snu biler.


Nordraaks plass
En trafikkøy utenfor Kunstakademiet. Trærne og gresset fisker opp, og den lille trappa innbyr til en titt på kunsten. Kunsten er interessant, men sammenhengen med Nordraak er umulig å se.


Olav Kyrres plass
Krysset mellom Bygdø alle og Drammensveien. Hvis du tar deg god tid og ignorerer alle bilene som hele tida fosser forbi, vil du se nok fine hus, trær og hekker til at du forstår hvorfor dette er en treer og ikke en ener.


Paulus plass
Bak Paulus kirke ligger denne ubestemmelige plassen. Et par lekeapparater og noen benker antyder hva den skal brukes til. Elendig vedlikehold skaper en guffen stemning.


Peder Ankers plass
Ved Bogstad Camping ligger denne utvidelsen av veien. To lave bygg danner en portal inn til Sørkedalen. Bysten er flott, men noen steiner som skal forhindre snikparkering ødelegger plassens symetri.


Riddervolds plass
Stor og uorganisert plass langs Briskebytrikken. Vanskelig å forstå hva som egentlig er plassen, asfalten eller den lille gressbakken rett ved. Statuen der er i hvert fall ikke av Riddervold.


Sjølyst plass
Byens største og mest originale værhane dominerer denne plassen som er trengt inn mellom nye kontorbygg og et hotell. Her er det ikke mye sjølyst, men derimot mye ukoselig bilparkering.


Sofies plass
Bislett stadion og en usedvanlig vakker, rød bygning er det som fanger øyet. Det er vanskelig å se hvor avgrensningen går, og man kan spørre seg om ikke grusbanen på Lille Bislett burde overta navnet.


Sollis plass
Dette er en en plass mange i byen har et forhold til, men antakelig bare som trafikkknutepunkt å orientere seg etter. Plassen har lenge levd tilnærmet inkognito under dekknavnet "Lapsetorvet", uten at byens befolkning av den grunn har latt seg lure. Nå er visstnok statusen som plass igjen stadfestet. Når fontenen i midten av rundkjøringen igjen sender glade spruter til værs, håper vi også av navnet på barnet blir offisielt markert.


St. Olavs plass
Ved ABC-teateret og Helserådets trekanthus finner vi et merkelig veikryss. Her selges frukt på gata, det er uteservering og postkontor. Skoleelever og kontorfolk valfarter til bakeriet for å kjøpe boller. Ellers er det lite å gjøre på selve plassen, både for fotgjengere og bilister.


Sørlies plass
Guffent springvann på Tøyen. Et par dagsverk med kost og såpevann hadde gjort underverker. Vanskeligere er det nok å fjerne Enerhaugblokkene og Tøyen studenthus - men sett i gang hvis du orker!


Thomas Heftyes plass
Ligger i krysset mellom Bygdø alle og Thomas Heftyes gate. Døgnåpen kiosk er hovedattraksjonen. Ikke et sted du blir fristet å sette deg ned; og det er heller ingen benker. Taxiholdeplassen er liten, hvilket tyder på at det er lite folk her. Fine kumoverbygg trekker opp.


Thorbjørn Egners plass
Veien utenfor Kampen kirke. Her må man ta et valg når det gjelder urbanitetens verdi for en plass. Vi for vår del hadde foretrukket en mini-mini kirkebakke fri for biler, omkranset av noen flere trær. Plassen er stor nok til det.


Ulf Thorshaugs plass
En av Kringsjå-plassene. Noen dårlige vedlikeholdte busker utenfor hovedinngangen til administrasjonsbygget er et mislykket forsøk på å gi denne kjedelige plassen et snev av originalitet.


Wessels plass
Wessels plass framstår i nyoppusset skrud, men har ansiktsløftingen av gamle Wessel vært vellykket? Bysten av Wessel er like grimete som før, og han stirret bedrøvet ut over en kald og mennesketom plass. Plassen er for fin til å opprette en trikkeholdeplass her, og hva skal da folk gjøre her? De haster over plassen, kikker opp på den ruvende statuen av Johan Sverdrup, og tanken på å sette seg ned på en av de få, steinharde benkene, frister ikke. Plassen er stilig, smart og lite anvendelig.7. juniplassen
Nederst i Drammensveien står en stor og fantastisk flott statue av kong Håkon. Rekker av benker legger opp til at folk skal sette seg ned, men på dette forblåste stedet er det få som oppholder seg.


Amaldus Nilsens plass
Bedre kjent under det komersielle navnet Vestkanttorget. En sammensatt plass med fontene, lekemuligheter, benker, grøntanlegg og byste.


Amtmann Furus plass
Før lå den ved Ruseløkka skole, men har byttet beite. Dette er i dag en X-formet plass ved Bjørknes på Frogner. Trivelige Frogner-gårder danner en pen bakgrunn til en ellers lite interessant plass.


Arne Garborgs plass
En virkelig raritet: Plassen ligger i to plan. Den brolagte utkjøringen fra Sentrum brannstasjon er spennende å se ned på fra øvre plan utenfor hovedbiblioteket. Arne Garborg selv er felt inn i veggen på Deichemann. Plassen brukes dessverre som lagringsplass for byggematerialer til regjeringskvartalet.


Arno Bergs plass
En sjarmerende trafikkøy på Briskeby. Fontenen er stedet å spise is i varme sommernetter. Husk alltid å sykle en ekstra runde når du passerer!


Arvid Storsveens plass
En perle av en plass på Blindern. Flott minnestein over en lokal og nasjonal krigshelt. Brukes som lekeplass, men blir for liten og uanvendelig.


Bülow-Hanssens plass
Plassen ligger klemt mellom blokkene ved Carl Berners plass og Sophies Minde, men er egentlig riktig så trivlig hvis du klarer å stenge trafikkstøyen ute. Vi tror overlege Bülow-Hanssen ville trivdes her, på en av plassens mange benker, mens han nøt plassens symmetri og fasciliteter. Ellers får vi håpe at han ikke ergret seg for mye over manglende informasjon og skilting.


Einar Gerhardsens plass
Fonteneanlegg og buskepryd mellom departementene bak regjeringsbygget. Her kan departementspampene nyte matpakka i flotte omgivelser, men skuffende mye trafikk. Overvåkingskameraene holder andre besøkende unna. Dette er ikke et sted du tilfeldigvis havner en varm sommerdag.


Falck Ytters plass
Lokalt engasjement har trolig reddet denne plassen fra en skjebne som grunnareal for en boligblokk. Plassen er oppgradert og fungerer igjen som lekegrind for nabolagets sportsfantaster. "Falken" er et trivelig bekjentskap, men hvem var han egentlig?


Festningsplassen
En plass for spesielle anledninger. Nøyaktig vedlikehold og fantastisk omkringliggende arkitektur skaper en flott ramme. Gresskledte bakke som naturlige tribuner hadde gjort susen.


Fridtjof Nansens plass
Rådhusets borggård omfavnes av denne buede brolagte plassen. Arkitekturen er det beste ved den. Ellers brukes den bare til parkering. Gatenummereringen er en kuriositet.


Frogner plass
Frogner plass har blitt rundkjøring med en enorm midtrabatt som rummer en trikkestopp, sykkelparkering og store flater med heller. Ellers prydes plassen mer av monumental funkis enn tradisjonell frognerbebyggelse. Plassen har restaurant, men savnet av Frogner konditori er stort.


Grev Wedels plass
Nydelig omkranset av trær er dette et fint sted å vente på at noe skal skje. Plasseringen borte ved Akershus gjør plassen lite tilgjengelig. Et sted for å slappe av i sola.


Halfdan Kjerulfs plass
En grønn lunge ved SAS-hotellet. Her er flere kunstnere hedret med byster. Et enkelt, men smakfullt gjerde hever helheten betraktelig. Skjemmende trafikk ødelegger mye.


Harald Hårdrådes plass
Til å være en trafikkøy i Scweigaards gate utstråler plassen forbausende mye verdighet. Et imponerende kunstverk slår fast hvem som grunnla byen. Selve plassen kunne trenge besøk av en gartner, for det er trist her. Bileksosen har allerede tatt knekken på det grønne.


Hegermanns plass
Kanskje Hegermann var en okse? De fleste har i hvert fall merket seg den flotte oksefontenen ved Torshovparken gjennom vinduet på 20-bussen. Stedstypiske bygninger kompletterer det visuelle inntrykket.


Haarklous plass
En fin plass på Torshov mellom karakteristiske blokker. Vanskelig å si hva den egentlig kan brukes til.


Johanne Dybwads plass
Dette var en av våre klare favoritter! Fontenen utenfor Nationaltheateret var et av de vanligste stedene å treffes i Oslo sentrum. Her var det er flust av benker for dem som måtte vente litt. Nå er mange av benkene fjernet. Plassen har åpnet seg opp mot det nye trafikknutepunktet i Stortingsgaten, men dette har samtidig fjernet plassens intime og ventevennlige atmosfære. Fortsatt er dette er en plass der det alltid er folk: Musikanter, predikanter, hoper med kinogjengere og nervøse tenåringsgutter som venter på den søte jenta i naboklassen. Trist at statuen og de fine skiltene er for bortgjemt til at noen vet hva plassen egentlig heter.


Johan Nygaardsvolds plass
Mellom flotte finansdepartementet og den omdiskuterte U-blokka, ligger en nyoppusset plass med vannspeil og en allé av enorme trær. Synd for Kjell Magne at hun må kjøre inn på baksiden av regjeringsblokka. Trafikken og dårlig markering av Johan Nygaardsvoll trekker ned.


Kronprinsesse Märthas plass
På siden av rådhuset lever ungdomsgjenger, frodige blomsterbed og japanske turister harmonisk side ved side. Spør om å få se brettet til en skater, og fortell ham om rosebuskene! Flott fontene.


Lindemanns plass
Lindemanns plass ligger like ved Frogner plass, mellom nye og stilrene Frognergårder. Plassen har benker, gressplener og en egen statue av kunstneren Solveyg W. Schafferer. Fasilitetene er altså bra, men plassen savner skilter og "atmosfære". Hele plassen virker litt steril og ubrukt.


Martinus Lørdahls plass
En enkel åpning i bybildet, rett nord for Bislett stadion. Noen trær og benker gjør det hyggelig å sitte ute en sommerdag. Slike plasser burde det vært flere av.


Margrethe Munthes plass
Den "strenge" Margrethe Munthe har fått en plass oppkalt etter seg et stykke oppe i Theresesgate. Her er mange fasiliteter, og noen benker for de som venter på trikken eller trenger en pust i bakken på vei opp mot Adamstuen. Trafikkstøyen er etter vår mening for dominerende på en ellers trivelig plett.


Mons Søviks plass
Gammel storhet. Nå kjent for Lofthusbommen og viktige busslinjer. Veiutbyggingen har tvunget plassen i kne, og det er ikke lenger aktuelt å holde 17. mai-taler fra balkongen på det hvite huset ved bommen.


Nordahl Rolfsens plass
Asfaltbane for ballspill ved Uranienborg kirke. Veldig trivelig plassert i vakre omgivelser. Noen må male opp banemarkeringene og få opp skikkelige mål og kurver.


Oskar Braatens plass
Utekafeen dominerer og skaper en koselig fransk atmosfære. Hvis det regner, er det like hyggelig inne. Kafeen er beviset på at folk vet hva plassen heter og minnes Braaten når de er innom.


Rathkes plass
Nyoppusset plass på østre Grünerløkka. En lokal perle med ensomt dinosauregg (mamma har dratt til vestlandet). Bra med benker, og et rent og pent basseng. Totalt manglende navneprofilering trekker voldsomt ned, og noen gartner er ikke å se. Hvem var egentlig Rathke?


Rodes plass
En artig liten lekeplass på Rodeløkka. Plassen er nyoppusset og fin, men det er noe uforløst over en ellers variert og velutrustet plass. Vi savner noe...


Schous plass
Plassen er kanskje ment å være et atrium for bryggeriet, men det er biblioteket som fanger oppmerksomheten. Schou-klokka er skult bak det grusomme bygget til markedshøyskolen. En trivelig bit Günerløkka.


Sehestedts plass
Gode benker og stor fontene gjør dette til en trivelig plass å sitte før forestillinger på Det Norske. Vær forberedt på å dele plass med en vordende forfatter som flakker nervøst omkring mellom de ærverdige forlagsbygningene.


Sophus Bugges plass
Mange Fagerborgelever har svettet seg gjennom gymtimene på grusplassen rett ved skolen. De eldste elevene har også prøvd seg på nattlig russefesting her, med vekslende hell. Strøket rundt det avstengte Pilestredet er vakkert, og rammer inn plassen.


Stortings plass
Bedre kjent som Dasslokket. Uteservering er fornuftig bruk av den trekantete asfaltplassen mellom Stortinget og Lille Grensen. Det er her stortingspresidenten hilser barnetoget. Hovedstadsaksjonen har feid over plassen og hevet Kristian Krogh opp i vater. En ny funksjonalistisk uteserveringsbu er kommet opp, ellers er alt ved det gamle her.


Sverre Enevolds plass
En stor gresslette på Grefsen der barn og voksne utfolder seg når hagene blir for små til markeringene av beboernes overgangsriter, som feires med fynd og klem i korrekt rekkefølge med plassen som bakgrunn.


Sverres plass
En nyoppusset lekeplass på Lille Tøyen. Glimrende både for barn og foreldre som vil sitte å se på. Bygninger rammer inn plassen på alle kanter, så her er det bare å slippe de små løs. Leketoget er spesielt morsomt.


Sæveruds plass
Åpen asfaltplass på Torshov. Arkitekturen er typisk for strøket og gjør at dette er et hyggelig sted å vente på bussen.


Th. Kittelsens plass
Fin plassering ved Nybrua over Akerselva. Her har kommunen anlagt Grünerløkka minigolfpark, og den er absolutt bra. Vi savner sykkelstativer, og spør hvor Kittelsen har blitt av?


Trygve Lies plass
Torget utenfor Furuset senter har fått en flott byste av verdenspolitikeren. Plassen er mangfoldig med et stort servicetilbud. Det nye busstorget gjør at du føler deg litt utenfor på selve plassen.


Valkyries plass
Stedet er mest kjent for den nedlagte T-banestasjonen. Egentlig skulle stasjonen vært i Homansbyen, men da tunelltaket raste ned i Bogstadveien, ble stasjonen lagt der hullet allerede var. Plassen har de senere år fått en hyggelig ansiktsløftning, og dekorative trær stenger Bogstadveiens tjas og mas ute.

Alexander Kiellands plass
Plassen har de senere årene fått en lenge etterlengtet ansiktsløftning, og gir ikke lenger direkte assosiasjoner til den tragiske oljeplattformulykken i Nordsjøen. Gresset er grønt for alle på begge sider av vannspeil og damanlegg som ligger som et perlekjede i plassens lengderetning. En utekafé kan også friste hvis du ikke er plaget av sjenerende bilstøy og eksoslukt.


Bankplassen
Gode, gamle Bankplassen er en kontrastenes plass. Her finner du prostituerte og kunstinteresserte hånd i hånd. Velfrisert grøntanlegg og utekafé trekker opp og omstridt kunst er et kjennemerke. Kanskje mer prangende enn trivelig?


Damplassen
En plass som blir passet på: Den har egen venneforening. Idyllisk plassert i Ullevål hageby er det lett å trives her. Dammen er midtpunkt for plassen og samlingspunkt hele døgnet. Parkerte biler skjemmer.


Eidsvolls plass
Plassen foran Løvebakken og Spikersuppa. Her er det flere benker og godt gress der du kan ligge og sole deg. Demonstranter og gjøglere har brukt plassen i årevis. Rosenkrantz' gate og Saras telt deler plassen i to slik at det ville være mer naturlig om dette var to plasser.


Johan Svendsens plass
En plass laget for å vente på konserter i Oslo Konserthus. En stor, flott fungerer som portal inn i musikkens verden. Statuen av Johan Svendsen er uforstålig plassert godt utenfor plassen.


Kåre Røddes plass
En minnesplass over en av byens lokale krigshelter. En verdig, liten plass med gress, byste, flaggstang, blomster og plass til felles juletre. Et lite tørkestativ minner om at livet på Lille Tøyen går videre.


Olaf Ryes plass
Dette hadde vært en klar 6-er, hadde det ikke vært for at bysten er av Eilert Sundt. (Hvor er Olaf Rye?) Plassen ligger på Grünerløkka og understreker denne bydelens fortreffelighet. Denne plassen har alt!


Rudolf Nilsens plass
Utrolig velutstyrt fritidsområde ved Heimdalsgata 26 (bedre kjent som Nr. 13). Her kan ungdommen spille alt fra fotball til bordtennis, småbarna kan leke i lekeapparatene og gamle damer kan skue mot statuen av Rudolf Nilsen fra en koselig benk. Bygningene rundt er flotte, med grelt unntak av bokseklubben.


Slottsplassen
Antagelig den plassen flest nordmenn har et forhold til. Karl Johan (både statuen og gaten) er det noe av det som gjør Oslo til Oslo. Grusen krever mye vedlikehold (hvilket den får); men når kongen vil ha grus, vil vi ha grus.


Sverre Refstads plass
En stor plass med tilbud til barn som vil leke eller spille ball, men som på en imponerende måte forteller hvem Sverre Refstad var. Et perfekt sted for lokale syttende mai-markeringer. Vedlikeholdet er dessverre ikke noe å skryte av.


Universitetsplassen
Scorer høyt på verdighet og beliggenhet ved Karl Johan. Til daglig er det lite å gjøre her, men det er flate nok til å samle store menneskemengder for høytidelige markeringer. Konform og trivelig.


Øysteins plass
En god, gammaldags fotballøkke. Er utviklet til et lokalt idrettsstadion på Lille Tøyen; uten at det koselige løkkepreget er borte. Et par benker der de unge kan samles om kvelden, hadde vært prikken over i-en.


Rådhusplassen
Nyoppusset, stor og flott. Stil og verdighet med rådhuset, festningen og Vestbanen som en litt løs innramming. Her er det plass til både sandvolleyball og høydegalla. Et naturlig samlingssted for alt fra barnetog til utepilsere.

© Siden er lagt ut av Jostein Andresen Ryen